Herfstkuur

herfst
© Vera Leimann

We hebben dit jaar zo’n heerlijk lange, warme zomer gehad dat we een beetje verwend zijn. Nu de herfst dan echt is begonnen is het voor sommigen van ons even wennen.

Zo lang de zon schijnt vind ik de herfst het beste jaargetijde om flinke wandelingen te maken. Dikke trui, goede jas en genieten maar. Ik word heel vrolijk van al die prachtige kleuren om me heen. Frisse lucht, ontspanning, beweging, het is allemaal goed voor de mens.

Als het dan koud en nat dreigt te worden en verkoudheidsvirussen en herfstdipjes op de loer liggen gebruik ik meer van mijn vrije tijd om goed voor mezelf te koken. Ik vind dat heerlijk ontspannend. Alleen al het feit dat je aandacht aan je eten en dus aan jezelf besteedt voelt al heel goed. Het is qualitytime voor mij.
Ik maak dan het liefst een grote pan groentesoep die ik “herfstsoep” heb gedoopt vanwege de mooie kleuren.

Deze bomvolle herfstsoep is ideaal. Ik merk dat mijn hele lijf er wel bij vaart. Zelf kan ik er een aantal dagen van eten (lunch én avondeten) en dat doe ik dan ook met veel plezier.
Na zo’n lekkere herfstkuur kan ik er voorlopig weer even tegen. Kom maar op met dat gure herfstweer!

RECEPT: Herfstsoep (12 personen)

300 g verse Rundersoepballetjes, voorgedraaid
1 pot (350 ml) runderbouillon met stukjes rundvlees
6 roma tomaten (als je wilt kun je die eerst kort blancheren en ontvellen, ik doe dat zelf niet)
6 stengels bleekselderij
2 grote winterwortels
2 grote sjalotten
1 middelgrote ui
5 teentjes knoflook”
1 rode paprika
1 gele paprika
1 oranje paprika
1 courgette (zucchini)
1 pak voorgekookte krieltjes (600 g)
1 blokje paddestoelenbouillon

Snijd alle groenten in kleine blokjes (ongeveer een cm).
Selderij en wortel apart houden van paprika, courgette en tomaten.
Snipper sjalotjes, ui en knoflook.

Verhit olijfolie in een grote pan.
Fruit wortel, selderij, sjalotjes, ui en knoflook. Niet bruin laten worden.
Voeg een halve liter water toe, breng aan de kook en voeg de soepballetjes en het blokje paddestoelenbouillon toe.
Laat 20 minuten zachtjes koken.
Snijd intussen de krieltjes doormidden.
Voeg dan de pot runderbouillon plus nog 3 potten water toe en breng aan de kook.
Voeg de krieltjes toe.
Laat zachtjes koken tot de krieltjes gaar zijn (ong. 20 minuten)
Voeg dan de rest van de groenten toe (paprika, courgette tomaat) en breng nog een keer aan de kook. Laat 5 min zachtjes koken en zet dan het vuur uit en doe het deksel op de pan.
Laat de soep een half uur doortrekken voordat je hem opdient.
De groenten garen door de hitte nog na.
Eventueel nog afmaken met wat zout en versgemalen zwarte peper.
Eet smakelijk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s