Warmte

warmte
© Vera Leimann

Buiten koud, van binnen warm. Als de zon ons even niet meer voldoende op kan warmen dan moeten wij het zelf doen.

De in 1887 geboren Engelse schrijfster, biografe en dichteres Edith Sitwell zei hierover:

“Winter is the time for comfort, for good food and warmth, for the touch of a friendly hand and for a talk beside the fire: it is the time for home”.

Ik mis de  muziek in deze uitspraak. Misschien omdat muziek pas later in haar leven een werkelijke rol begon te spelen.  In 1923, toen ze allang het strenge, ouderlijk huis was ontvlucht, voerde ze “Facade”op,  een serie abstracte gedichten waarbij het vooral ging om ritme en dictie. Daarbij koos ze blijkbaar voor een nogal grillig decor met begeleidende muziek van de componist William Walton.
Edith was er toen voornamelijk op uit om het publiek en de critici te provoceren.

De in 1949 geboren Japanse schrijver Haruki Murakami heeft een heel andere relatie met muziek. Niet gek, hij is uit een andere tijd. Zijn eerste baan was verkoper in een platenzaak. Daarna runde hij nog jarenlang een Jazz club en is pas in 1979 gaan schrijven.

Over muziek zei hij:

“Music brings a warm glow to my vision, thawing mind and muscle from their endless wintering”.

Deze twee schrijvers vullen elkaar wat mij betreft goed aan in hun samenvattingen hoe we onszelf en elkaar in de koude maanden wat warmte kunnen geven.

Goed eten, een gezellige plek, vriendelijkheid, fijne gesprekken en natuurlijk muziek.

Geniet ervan als het maar even kan!

RECEPT (4-6 personen):

Linzensoep met droge lamsworst

Zet 2,5 liter water op met 2 blokjes kippenbouillon.
Neem een half pak gedroogde blonde (groene) linzen (250 g) en check de linzen op steentjes en andere verontreinigingen. Was ze daarna goed.
Voeg de gewassen linzen toe aan de bouillon.
Schil 400 gr peterseliewortel, snij in kleine stukjes en voeg toe.
Laat dit samen  1,5 uur zachtjes koken (als je de linzen eerst een uurtje hebt laten weken in koud water is 50 minuten voldoende)
Voeg daarna 2 droge lamsworsten in blokjes (of dunne schijfjes) en 1 rode peper in stukjes (zonder pitjes)  toe.
Voeg  2 zoete aardappelen (400 gr) en 2 middelgrote normale aardappelen in blokjes toe, samen met 2 in plakjes gesneden stengels lenteui.
Laat alles nog een half uurtje zachtjes koken.
Eet smakelijk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s