SMILE !

smile
© Vera Leimann

Ach, ach, ach. We móeten altijd maar zoveel. En we mógen zo weinig. Als je de meesten tegenwoordig mag geloven dan heb je het uitsluitend aan jezelf te danken als je doodziek wordt.
Als je maar genoeg blauwe bessen met sesamzaad en Chia plakkerigheid naar binnen werkt, elke dag een marathon loopt, Spa Rood drinkt en niet rookt, alléén maar biologisch eet,  vaker vis eet, geen varkensvlees eet en voorál positief denkt, dan komt het wel goed met je en wordt je 200 jaar oud. Minstens.

Natuurlijk worden we geen 200. Maar dat onze levensstijl zó veel invloed op onze ziekten heeft is nog maar de vraag. Dat een flink overgewicht ongezond is, is een simpel feit dat jij en ik zélf kunnen bedenken. Je belast je lichaam dan teveel, het moet te hard werken.  Als je teveel drinkt gebeurt hetzelfde. Als je rookt onttrek je vitaminen en zuurstof aan je lichaam. En zo zijn er nog wat simpele feitjes waar je geen wetenschapper voor hoeft te zijn om ze te bedenken. Je vóelt het meestal al zélf. Maar verder is het één grote wirwar van gegevens, waarvan vele nog onderzocht moeten worden om het écht zeker te weten.

Je kunt  hoe dan óók tóch als slank mens doodziek worden als je je hele leven geen sigaret of alcoholisch drankje hebt aangeraakt en uitsluitend biologisch en vegetarisch hebt gegeten.  Dan ging er op micro niveau iets mis met het kopiëren van je DNA, zat er weer één of ander eiwitje dwars en kwam niet terecht waar het had moeten zijn. Dan had je misschien een aangeboren gendefect, liet je teveel zon op je toch al gevoelige huid schijnen, je kunt het zo gek niet bedenken of het kan mis gaan. Gewoon omdat je lichaam een zéér gecompliceerde machine is. Met zó veel processen dat het niet gék is dat er eens een keer een proces mis gaat. Met soms héle ernstige gevolgen waar jij helemaal niets aan kon doen.

Natuurlijk doe je je lichaam een plezier als je probeert gezond te leven. Je geeft het wat grondstoffen om in tijden van nood meer weerstand te hebben. Maar daar houdt het bij op. Het is geen garantie dat je niet ziek zult worden.

Het is volgens mij een stuk handiger om gewoon terwijl je leeft niet alsmaar bezig te zijn met hoe je je dood of ziekte kunt voorkomen. Maar vooral van dat leven te genieten terwijl je het hebt.
Waarom? Bedenk eens hoe je je voelde toen je voor de laatste keer tot over je oren verliefd was. Wat was je blij,  je kon de hele wereld aan. Energie voor tien had je. Blijdschap is dus goed voor je.
Dus nee, ik  bedoel niet dat je genieten gelijk moet stellen aan alsmaar junk food naar binnen werken en jezelf regelmatig klem zuipen. Dat is niet “van het LEVEN genieten”. Dat is kortstondig plezier (en dus soms “troost”) en niet iets waar je je op de lange termijn fijn bij gaat voelen. Je lijf geeft vanzelf wel aan wanneer het tijd is voor aandacht.

Zeg nu zelf, het hebben van een enorme kater is niet “genieten”.  En als je élke keer dat je het beregezellig hebt gehad moet bekopen met zo’n kater dan wordt het misschien tijd om een manier te vinden dat je het zowel gezellig kunt hebben maar ook daarná nog geniet van het leven.

Je fit voelen en meer energie hebben is wél genieten. En waardoor jij jezelf fitter voelt, dát weet jij uit ervaring het beste. Je bent je eigen testcase. Luister naar je lijf.

Ik geloof écht dat het allergezondste is dat je ervoor zorgt (zo lang dat kán) dat je vaker moet glimlachen dan niet. Dat je vaker blij bent dan niet. Hóe je dat doet, dat weet jij zélf het beste. SMILE !

PS.  Ik maak tegenwoordig dagelijks een smoothie voor mij en mijn vriend omdat het een fijne manier is om veel fruit te eten. Fruit dat ik vaak op zichzelf niet écht lekker vind maar in zo’n combinatie en textuur wél. Ik heb het zeg maar bij de routine ingelast. Het móet gewoon van mezelf, want ik voel me er goed bij en hij ook. Geen wondermiddel, geen vervanging,  maar simpelweg: “verzorging”.

RECEPT: (voor twee personen)

Twee kiwi’s, 1 avocado, 1 banaan, 1 peer. Schillen en in stukjes snijden. Doe alles in een mix kom (bijvoorbeeld voor staafmixer). Twee sinaasappels uitpersen en het sap met het overgebleven vruchtvlees (zonder pitjes) erbij doen. Alles pureren.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s