Harmonie

Harmonie
© Vera Leimann

12 April 2016

Harmonie is iets anders dan perfecte symmetrie.

Het gaat bij harmonie om balans. Alles wat deel uitmaakt van een beeld mag best afwijkende vormen hebben, als er maar een balans is.
Evenwicht ontstaat als  je aandacht niet teveel naar één bepaald aspect van een geheel uitgaat maar alle onderdelen ongeveer een gelijke hoeveelheid aandacht trekken. Foto’s geven bijvoorbeeld een vredig gevoel als het geheel in harmonie is.

Als dat niet zo is blíjft je aandacht naar een bepaald punt uitgaan. Dat zijn geen mindere foto’s als de bedoeling van de fotograaf was of jij er persoonlijk plezier in hebt om een bepaalde onrust te ervaren als je ernaar kijkt. Maar als je rust en harmonie wilt ervaren dan is het zaak om een bepaald evenwicht te zoeken.

Zo is het ook met relaties.
Je hoeft geen spiegelbeeld te zijn van een ander om een harmonieuze relatie te kunnen hebben.

Zorg voornamelijk voor balans. Als iemand iets liefs doet, wees lief terug. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn. Omdat je zelf zo van bloemen houdt en je op een bosje wordt getrakteerd betekent dat niet dat je dan een bosje bloemen terug moet geven. Als je maar moeite doet om, net zoals degene die je dat bosje bloemen gaf, te achterhalen waar je de ander een plezier mee doet. Het gaat om de persoonlijke aandacht voor de ander.

Dat is geen nieuws, maar veel mensen vergeten volgens mij dat hetzelfde geldt voor “negatieve traktaties”.
Krijg je iets vervelends voor je kiezen, leg je daar dan niet zomaar bij neer. Je hoeft dan niet hetzelfde “terug” te doen om te laten “voelen hoe het is”. Grote kans dat dat mislukt. Immers, als iemand hetgeen hij jou aandoet zélf als vervelend zou ervaren, had hij/zij het waarschijnlijk nooit gedaan.

Zorg voor een tegenwicht dat bij de ander past.  Probeer een ingang te vinden die je toestaat duidelijk te maken wat de harmonie verstoort. Dat is lastig, maar kom sowieso altijd voor jezelf op en maak duidelijk dat jij evenveel waard bent als de ander en een bepaald gedrag niet accepteert omdat JIJ het niet fijn vindt. Dat mag.

Je mag dingen niet fijn vinden en dat melden, net zoals de ander. Zorg ervoor dat je eigen persoonlijke wensen net zoveel aandacht krijgen als die van je partner of ieder ander met wie je omgaat.

Eigenlijk is het zo met álles.

Evenwicht geeft rust en leidt tot harmonie.

RECEPT: (2-3 personen)

Snij/hak een flink stuk verse gember (twee duimen groot en breed) en 5 tenen knoflook (alles gepeld/geschild) in kleine stukken.

Snij ongeveer 500 gram kipfilet in stukjes en stooi zeezout en versgemalen peper erover.

Doe wat olijfolie in een pan en smoor de gember en knoflook even. Voeg daarna de stukjes kipfilet, ongeveer 25 ml (6 grote eetlepels) ketjap manis en een half koffiekopje water toe en laat sudderen.

Kook intussen een grote kop (type koffiemok) zilvervliesrijst in een ruime pan water met een scheut ketjap manis volgens instructies gaar.

Schil twee mango’s, snijd het vruchtvlees van de pit en daarna in stukken. Voeg de mango toe aan het sudderende kipfilet en laat 15 minuten verder stoven.

Haal de blaadjes van twee takken verse munt en knip die fijn .

Voeg de gekookte zilvervliesrijst toe aan het kip/mango mengsel. Strooi de verse munt eroverheen, roer door, en laat nog 3 minuten doorsudderen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s