Evenwicht

evenwicht
© Vera Leimann

 

18 januari 2016

Als dag en nacht even lang zijn, bij de eerste equinox in het jaar (20 of 21 maart), begint bij ons op het noordelijk halfrond de astronomische lente. De tweede equinox van een jaar vindt plaatst op 22 of 23 september en luidt bij ons de astronomische herfst in.

In het Latijn heet dit aequinoctium wat “gelijke nacht” betekent. Men noemt het ook wel “dag en nachtevening”.

Sommige paganisten vieren de lente equinox als begin van het nieuwe jaar. Het feest is tevens hun eerbetoon aan de vruchtbaarheidsgodin Ostara (Eostre). De haas en het ei zijn vruchtbaarheidssymbolen die met haar geassocieerd worden. Onduidelijk is of ze vroeger ook écht een door heidenen aanbeden godin is geweest.

Maar met of zonder godin, het vieren ervan heeft wel wat. De twee dagen in het jaar dat donker en licht in evenwicht zijn, zijn tevens dagen die het begin zijn van een groter evenwicht, een natuurlijke wetmatigheid. Opbloeien, groeien, energie en levenskracht opslaan in het licht. Rusten en krachten sparen in de donkere dagen. Om daarna weer herboren te worden.

Dat geldt ook voor ons.

RECEPT: (6 à 8 personen)

Groentesoep met gehaktballetjes

Snijd drie paprika’s, 1 courgette en een bakje sugarsnaps in stukjes. Breek een half pak goede (durum tarwe) spaghetti in stukjes en zet apart in een kommetje. Dat is lekkerder dan gewone vermicelli. Maak 1,5 liter paddenstoelenbouillon (blokjes). Neem een ruime pan.

Voeg achtereenvolgens sugarsnaps, paprika’s en courgette toe aan de bouillon als die kookt. Wacht elke keer totdat de bouillon weer kookt, voordat je de volgende groente toevoegt. Na de courgette het vuur UITzetten, deksel op de pan en zo laten staan.

Neem een pond rundergehakt, voeg daar een uitgeperste middelgrote ui, twee teentjes geperste knoflook en een ei aan toe. Zout en versgemalen peper erover en bestrooi het met een laag paneermeel. Meng alles goed door tot een stevig “deeg”. Rol hier kleine soepballetjes van.

Breng ¾ liter bouillon (met 1 blokje) in een apart pannetje aan de kook en gaar daar de balletjes in. Doe dit in meerdere porties en schep de balletjes er telkens met een schuimlepel uit zo gauw ze boven komen drijven. Zet apart in een kom. Doe nu de gebroken spaghetti in de bouillon en kook die gaar. Het vocht zal nu bijna volledig zijn opgenomen. Doe de spaghetti en de gehaktballetjes in de soep en warm alles vóór het opdienen nog een keer goed door. Niet meer laten koken.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s