Zonnetje in huis

Zonnetje_in_huis]1 September 2015

De meesten van ons houden van bloemen. We zetten ze in een mooie vaas op één van onze favoriete plekken en genieten van de aanblik. Ze maken ons blij. Bloemen houden van mensen. Die zinsnede is niets anders dan het verwoorden van het feit dat bloemen ons een zonnig, warm, gelukkig gevoel geven en de boel voor ons “opfleuren”.

In een boek dat ik op dit moment aan het lezen ben kwam ik iets interessants tegen. Het is (neurowetenschappelijk) aangetoond dat je hersenen paden aanleggen tussen gebeurtenissen en een daarmee gepaard gevoel.

Het is dus goed mogelijk dat als je in je leven vaker bloemen op begrafenissen hebt gezien dan op vrolijke gebeurtenissen zoals verjaardagen of huwelijken, als je vaker met bloemen in aanraking kwam bij eenzame, verdrietige wandelingen dan tijdens een heerlijke vakantie of een romantisch uitje met zijn tweeën, dat je dan geen bloemen in huis zult halen. Je associatie met bloemen is dan negatief.

Het mooie blijkt te zijn dat je je hersenen kunt trainen om positieve associaties (lees: verbindingen) te versterken of zelfs te maken. Dat is een fysiek proces, er worden daadwerkelijk (extra) fysieke verbindingen in je hersenen gemaakt van het ene naar het andere gebied.

Met andere woorden: als je een overheersend negatieve associatie met bloemen hebt maar jezelf dwingt om de positieve gevoelens die je ook wel een paar keer had iedere keer naar boven te halen, dan versterken je hersenen de verbinding tussen dat positieve gevoel en de gebeurtenis (het zien van bloemen) en wordt de verbinding met het negatieve gevoel steeds zwakker. Uiteindelijk zul je dan automatisch overwegend een blij gevoel hebben bij het zien van bloemen.

Dat is goed gereedschap.
Je kunt daar gebruik van maken. Bepalen welk gevoel gaat overheersen bij een bepaalde gebeurtenis zonder dat je er nog bij na hoeft te denken. Positief denken is zinvol. Niet in de zin dat je ingrijpende gebeurtenissen zomaar wég kunt/moet denken. Maar je kunt wel je leven verrijken door je brein te trainen om nutteloze en soms verlammende negatieve associaties weg te werken.

Het zonnetje in huis halen is goed. Je realiseren dat je het sowieso al in huis hébt is beter.

RECEPT:

Of het nu ontbijt is of toetje. Wat altijd wel lekker is, is een portie Griekse yoghurt met verse bessen, cruesli en eventueel wat extra noten (hier Pecannoten) en blokjes gedroogde kokos, ananas of mango (bij de notenspeciaalzaak). Gedroogde bananenschijven in stukjes zijn daar ook altijd lekker doorheen. En wat hier de slagroom op de kers was, dat waren de gesnipperde pepermuntblaadjes. Érg lekker erbij.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s