Dromen

dromen

14 april 2015

Iedereen droomt. In de nacht de meest wonderlijke verhalen en avonturen, overdag van hetgeen men nog wil verwerkelijken. Nachtelijke dromen helpen me soms om zaken helderder te zien. Belevingen van overdag worden soms in een nieuwe vorm gegoten. Ik ben zéker niet zo zweverig dat ik elke droom tot op het bot analyseer omdat er wel een boodschap in MOET zitten, maar soms merk ik dat ik er zomaar een symboliek in zie die me dan aan het denken zet. En nadenken is nooit verkeerd.

Wat de dagdromen betreft, daar ben ik minder vriendjes mee. In zoverre dat ze altijd maar het onbereikbare, het “wat nog moet komen”, het “hunkeren” vertegenwoordigen. “Daar kun je alleen maar van dromen”. “Iemand uit de droom helpen”. “Dromen zijn bedrog”. Vooral nuchter blijven, is de boodschap, blijf nou maar realistisch dan kun je ook niet teleurgesteld worden.

Maar waarom zou je? Waarom niet proberen je dromen waar te maken? Niet morgen, maar NU, op dit moment. Gewoon beginnen? Wat heb je te verliezen? Teleurstelling is een ding dat zéker is, als je straks op je sterfbedje ligt en nooit hebt geprobeerd te doen wat je altijd al had willen doen. Je hóeft niet te slagen. Maar het is wél fijn om te weten dat je hebt geprobeerd, op het moment dat het écht niet meer kán.

Waarom alsmaar het geluk in de toekomst zoeken terwijl je nu kunt beginnen met alvast gelukkig(er) te zijn. Een soort geluksgevoel dat je kunt ervaren omdat je jezelf trouw bent en je “lot” in eigen handen neemt. Daar waar het hoort.

Als je het handelen niet meer uitstelt gaat er een wereld open. Een wisselwerking. Alleen al het feit dat je bezig bent met stappen naar een (droom)doel kan zo’n bevrediging en plezier opleveren dat je dáár alleen al ontzettend veel energie van krijgt. En ja, er zullen tegenslagen zijn, en ja, het zal vaak hard werken zijn, maar om er nog maar eens wat dooddoende spreekwoorden tegenaan te gooien: “niet geschoten is altijd mis” en “wie niet waagt, die niet wint.”

Dus beklim die torenhoge ladder nou maar. En laat je onderweg niet gelijk uit het veld slaan. Zet door. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt. En uiteindelijk, ergens bovenaan, dicht bij je doel, zijn de laatste sprongen ook niet meer zo groot als je ooit dacht…….

RECEPT: (2-4 personen)

Snijd 500 g runderlappen in stukjes, bestrooi met versgemalen zwarte peper, braad ze even rondom ietsje bruin, bak daarbij ook 1 rode ui en twee lenteuien in ringen kort mee. Giet een halve liter paddenstoelenbouillon erop en laat minimaal drie uur zachtjes pruttelen.

Ongeveer een half uur voordat je wilt gaan eten: Borstel de inhoud van een bakje paddenstoelenmix schoon. Was 100 gram sugarsnaps (half pakje) en 100 gram Bimi (half pakje, het is een kruising tussen Broccoli en Chinese kool, te koop bij de AH) schoon. Snijd de paddenstoelen in plakjes en de Bimi in ongeveer 3 cm lange stukken. Laat de sugarsnaps heel.

Verwarm intussen de oven voor op 200 graden.

Doe 450 gram (pakje) aardappelpartjes in de schil op een bakplaat, besprenkel met olijfolie en doe ze in de oven als die op temperatuur is. Doe dan ook de paddenstoelen en groenten bij het rundvlees en laat meesudderen. Voeg daar nog wat versgeknipte tijm aan toe.

Laat de aardappelen 20-25 minuten bakken. Als ze klaar zijn kun je het runderstoofsel nog iets binden met een beetje aardappelzetmeel en er eventueel wat kookroom bijvoegen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s