Kikkerkoning

kikkerkoning
© Vera Leimann


7 april 2015

Jij, als prinses, ontmoet een kikker, bij een bron, waar je gouden bal in is gevallen. Die kikker belooft je de bal terug te halen, als je maar duidelijk van hem houdt. Zoals hij is. Koudbloedig of niet. Glibberig of niet. Uiteindelijk, na een lang verhaal dat eindigt met een kus als bevestiging van je liefde, verandert de kikker in de koning/prins die je altijd al hoopte te ontmoeten.

Het is een apart sprookje, blijkbaar ooit opgetekend door de gebroeders Grimm. Er speelt van alles doorheen, zoals de ervaringen van de ijzeren Hendrik, de koetsier van de prins, wiens hart door drie ijzeren banden werd beschermd. Banden, die pas braken toen hij zag hoe zijn heer en meester het geluk vond door na de kus zijn ware vorm terug te krijgen. Overgave van de prinses door uiteindelijk toch te vertrouwen.

Ik vind dit hele sprookje met al zijn wonderlijke verhaallijnen een prachtige metafoor. Is het niet met álles zo? Als je iets of iemand maar liefde en aandacht geeft, al mag het op het eerste gezicht misschien niet veelbelovend zijn, dat hetgene of diegene dan helemaal tot zijn recht kan komen en uit kan groeien tot iets dat je nooit had verwacht?

Zonder aandacht, liefde en toewijding kunnen we nooit weten wat er aan moois schuilt achter hetgeen we oppervlakkig, op een eerste blik, waarnemen. Zelfs de ijzeren Hendrik ervaart dat. Die dacht zichzelf te moeten beschermen en zijn hart aan banden te moeten leggen maar toen hij eenmaal gevoelens weer kon toelaten –  omdat hij zag hoe een ander daar gelukkig van werd – ging er een wereld voor hem open.

Of de gebroeders Grimm dat ook zo bedoeld hadden toen ze het wedervaren van de kikkerkoning optekenden, dat weet ik niet, maar het is wat ik erin zie. Een mooi verhaal dat spreekt van angst die remmend werkt op het inlossen van een belofte. Die spreekt van het helende effect van moed die het pad opent naar een noodzakelijke verandering in houding en beleving om het beloofde geluk ook daadwerkelijk te kunnen bereiken en te ervaren. Lef. Durf. Laten gaan en ervaren.

RECEPT:

Ach nee, geen standaard recept. Doe maar wat. Pak gewoon maar wat walnoten, gedroogde bananenchips en dadels, besmeer die met verse roomkaas en plak er van alles op, goji bessen, verse blauwe bessen, cashew noten, pompoenpitten, amandelen, gezouten of niet, verzin het maar. Lekkere zoete hapjes voor bij de thee, als toetje, wanneer je maar wilt.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s