Millefiori

millefiori
© Vera Leimann


5 april 2015

Ik kwam voor het eerst in aanraking met “millefiori” (klik eens op het woord) toen ik met Fimo klei experimenteerde. Kleislierten van verschillende kleuren omtoveren in zulke verrassend mooie bloempatronen was een uitdaging die wonderlijk rustgevend bleek te zijn als ik er eenmaal mee bezig was. Het was dan ook niet erg dat het even duurde voordat er resultaat was. Het is een bewerkelijke techniek die je geduld op de proef stelt. Als je dat geduld weet op te brengen wordt je er ruimschoots voor beloond. Zo is het eigenlijk met alles waar je voor moet werken.

Oorspronkelijk was millefiori een glaswerktechniek die al in de 7e eeuw werd toegepast en nu nog steeds voor o.a. Venetiaans glas gebruikt wordt, Ongetwijfeld gaat het proces met glas anders dan met de klei, maar de mogelijke patronen zijn in beide gevallen eindeloos mooi.

Millefiori is Italiaans en betekent “duizend (mille) bloemen (fiori). Pure poëzie.

RECEPT: Pasta all’arrabbiata (2-3 personen)

Voor de saus: Fruit 4 grote, fijngehakte tenen knoflook en twee, van zaad ontdaan en in stukjes gehakte rode pepers in een scheut olijfolie. Voeg een beetje water en een blikje ansjovisfilet toe nadat je de filets even onder de kraan hebt afgespoeld en van zichtbare graten aan de randen hebt ontdaan. Stamp de filets met de scherpe kant van een spateltje fijn terwijl ze in het laagje water zachtjes sudderen. Doe dan een stuk of 15 kappertjes erbij. Voeg een uitgelekt glas zwarte olijfschijfjes (AH) toe, doe de deksel op het pannetje en laat zachtjes sudderen. Pureer intussen een blik gepelde tomaten. Voeg dit toe aan het mengsel, samen met de inhoud van een blikje tomatenpuree. Laat sudderen, af en toe doorroeren. Proef en voeg zeezout naar smaak toe.

Kook intussen pasta (van harde tarwe)  voor 2-3 personen beetgaar (al dente). Opdienen met Grana Padano of Parmigiano Reggiano.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s