Thuis

© Vera Leimann
© Vera Leimann

12 maart 2015

Ik ben in mijn leven talloze keren verhuisd. Van land naar land, van plaats naar plaats. Als kind ben je onbevangen en flexibel en maak je al gauw nieuwe vrienden. Je nieuwe kamer is geen vreemde onwennige omgeving maar een mooie kans om je ouders de muren in je favoriete kleur te laten verven en te bedelen om die gave stoel of dat leuke kastje dat je altijd al wilde hebben. Je vindt je draai al snel. Later wordt het lastiger. Het duurt steeds langer voordat je je weer op je plek voelt.
Na de afgelopen verhuizing dacht ik me nooit meer thuis te kunnen voelen. Het was meer dan 23 jaar geleden dat ik voor het laatst alléén had gewoond. Ik voelde me gast binnen mijn eigen vier muren en buiten een vreemdeling.  Een indringer in een wereld die niet mij toebehoorde maar aan al degenen die hier al jaren en jaren hadden gewoond en werkelijk álles leken te weten over elkaar en hun omgeving.

Toen kwam het  besef dat ik het thuisgevoel bij mezelf moest gaan zoeken. Dat ik mijn omgeving met dezelfde onbevangenheid tegemoet moest treden als in mijn vroege jeugd. Dat vereist een andere manier van denken. Niet denken in termen van “het moet nu eenmaal, maak er het beste van, het went wel” maar juist oordeelloos en onbevreesd het mooie zien in het nieuwe om je heen. Een káns zien in plaats van een noodzakelijk kwaad.
Ik begin, als ik de afgelopen maanden zo bekijk, best bedreven te worden in de kunst van het ómdenken.

RECEPT:

Broccolisoep met pasta

Doe twee blokjes bospaddenstoelenbouillon en 2 stangen gesneden bleekselderij met blad  (anders een bosje gesneden bladselderij erbij) in een pan met 1 ruime liter water en breng aan de kook.
Voeg twee middelgrote, in stukken gesneden broccoli toe (gebruik óók de stronken die je even dik moet schillen).
Kook intussen twee kopjes pasta volgens de instructies gaar en giet af (elke kleine pasta is prima, ik heb gnocchetti colorati gebruikt die ik een keer bij de Xenos zag liggen).
Snij zo’n vier stengels lente-ui klein.
Als de broccoli beetgaar is de pan van het vuur nemen en even laten staan. Dan alles in de pan pureren. Voeg daarna de gekookte pasta en de vers gesneden lente-ui toe en roer alles door. Lekker met een beetje vers geraspte Grana Padano of Parmigiano Reggiano.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s