Heuvellandschap

Heuvellandschap
Klik op de foto voor grotere afbeelding


26 februari 2015

De dag na mijn eerste bordje geluk ervaring, sta ik ‘s ochtends al bij de koelkast te kijken wat ik op voorraad heb. Er liggen een beetje een slappe maar nog groene broccoli, een courgette en twee winterpenen in de groentela.

De broccoli roept: “bomen!!!” Maar wat dan met de winterpenen en courgette? Heuvels? Ja! Maar er is meer “vegetatie” nodig. Platte peterselie ziet er mooi uit en past prima in groentesoep. En lente-ui, daar kan ik vast ook wel wat mee, met dat mooie frisse groen. Die gaat niet méé de pan in straks want smaakt en ruikt véél te lekker rauw. Die strooi ik er straks zó overheen. Dan heb ik ook gelijk minder zout nodig.

Donderdag is op het plein onder mijn raam altijd een biologische groentemarkt. Als ik daar aankom zie ik ook zoete aardappelen liggen. Wow, dat lijken wel kleine bergen op zich. Ze voelen aan als aarde, ze ruiken ook zo. Een mooi exemplaar gaat gelijk het boodschappenmandje in. De knoflook is té mooi om te laten liggen. Ik verheug me nu al op de geur.

Het velletje papier ligt al klaar. De wortel blijkt niet mooi te ogen als onderdeel van de heuvelruggen, dus snij ik een schijfje af als zon. Wolken vind ik erbij horen. Een sjalotje is vast lekker in de soep.

Ik maak de foto en bereid daarna de groentesoep. Dan heb ik ineens zin om alles te pureren. Een lekkere, dikke, zemige soep.
Deze blijkt zó lekker te zijn dat ik gelijk twee grote kommen ervan eet. Yummy! De rest (zeker nog goed voor 3 kommen) laat ik afkoelen, strooi de rest van de lente-ui eroverheen en bewaar het in een afgesloten bak in de koelkast.

Deze soep ga ik zeker nog vaker maken. Maar dan koop ik wél een volledig metalen staafmixer. Mijn kunststof staafmixer heeft na het pureren door de combinatie van de kleurstoffen en de warmte van de soep een oranje kleur aangenomen. Waarbij ik me dan gelijk afvraag of de soep dan ook een beetje van de kunststof heeft aangenomen. Beter niet riskeren voor een volgende keer als ik iets warm wil pureren.

Morgen maak ik een danseres. Eens kijken wat dat voor recept oplevert.

Recept: (4-6 personen)

Soep: 2 middelgrote winterpenen, 1 kleine courgette, 1 kleine broccoli, 1 grote zoete aardappel, 1 grote sjalot, 3 teentjes knoflook, gladde peterselie. Groenten in blokken, de sjalot in plakken, de knoflooktenen heel.
Alles in 1,5 liter bospaddenstoelenbouillon, in fases, harde groenten eerst.

Als de groente beetgaar is, alles zo in de pan pureren met staafmixer, afmaken met vers gesneden lente-ui naar smaak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s