Danseres

danseres
Klik op foto voor grotere afbeelding


27 februari 2015

Voor de lunch van vandaag heb ik aan de groentesoep van gisteren genoeg. Zoals voorgenomen wil ik een danseres maken, dus verschuift het plan naar het avondeten. Ik had gisteravond al bedacht dat linguine (een soort brede spaghetti) zich prima lenen voor een theatergordijn. De danseres kan ik voor een groot deel uit lente-ui maken, hoofd, armen, benen. Maar de kleding? Een rok natuurlijk. Ik zie oesterzwammen voor me. Een paddenstoelensaus voor de pasta dus. Wat nog meer? Room! En een contrastrijke groente voor het haar. Ik kies voor rode ui, die is lekker bij paddenstoelen.

Op naar de dichtstbijzijnde Ekoplaza. Daar verkopen ze paddenstoelen los dus kan ik zelf wat mooie vormen kiezen. Room hebben ze daar vast ook wel (bovendien kan ik daar mijn favoriete chocola kopen. Lovechoc. Zó voelt het ook als je die eet).

In de winkel zie ik naast de oesterzwammen mooie shiitake liggen. Perfect, die gaan er ook in. Dat geeft nog wat kleurvariatie voor het plaatje.

Na mijn boodschappen begin ik aan mijn danseres. Pfff, dit is nog best een zware bevalling. Het poppetje wil maar niet lukken, het  ziet er niet uit met die stijve sprieten van een lente-ui benen. Eindelijk, na een half uur gerommel heb ik dan het idee om dan maar geen benen te maken onder een rok. Ik maak een galajurk. Het wordt een een dansende zangeres. Prima, dat is óók een danseres, namelijk een zingende. Daarna gaat de rest vanzelf.

De toch nog wat saaie gordijnen krijgen zwarte stippen. Zwarte peper haalt mooi de smaak van de paddenstoelen op.

Recept: (2 personen)

Linguine (brede spaghetti) met room-paddenstoelen saus. Verplicht zingen of dansen (of allebei) bij het koken.

1 gehakte kleine rode ui in klontje roomboter glazig laten worden,
2 handen vol shiitake en dito oesterzwammen in stukken toevoegen.
Smoren.
Intussen 1/2 blokje bospaddenstoelenbouillon oplossen in 100 ml kokend water, 200 ml kookroom (of sojaroom) toevoegen. Versgemalen zwarte peper toevoegen, mix van paddenstoelen/ui/boter toevoegen, alles even langzaam nog een beetje laten inkoken. Intussen linguine (voor 2 personen) al dente met een beetje zeezout (beetgaar) koken.
Bij het opdienen vers gesneden lente-ui erover strooien.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s